Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

A déli régiókban inkább vörösborokat, míg az északiakban fehérborokat készítenek.
Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei Bordeaux-ban, az ország leghíresebb borvidékén találhatók. A Medoc régió borai ugyanolyan drágák lehetnek, mint a bordeaux-iak, de a franciák a rozé boraikról is híresek. Ha egy száraz, zelleres és gyümölcsös jegyeket tartalmazó rozét szeretne, próbáljon ki egy provence-i bort. Provence meleg, napos vidék, amely közel van a Földközi-tenger partjához, így ideális helyszín a szőlőültetvények számára. E terület borai hasonlítanak a déli Rhone boraihoz, de mostanában egyre nagyobb nemzetközi elismertségre tesznek szert.

A déli régiókban inkább vörösborokat, míg az északiakban fehérborokat készítenek. Az északi Champagne régió Belgiummal és Luxemburggal határos, és meszes talajáról ismert. A terület jól ismert a fehér és a rozé pezsgők előállításáról. A két fajta közül a leghíresebbet, a Blanc de Blancs-t Chardonnay szőlőből készítik, míg a Pinot Noir szőlőből az összetettebb és gazdagabb Pinot Noir készül.

A Loire-völgy a pezsgőiről ismert. A Bouvet Ladubay az egyik leghíresebb Loire-völgyi szőlőültetvény. A barlangban szobrok találhatók, amelyeket kerékpárral lehet felfedezni. A pincészet édes szeszezett borairól híres. A Loire-vidék a világ számos legnevesebb szőlőbirtokának is otthont ad. Franciaország leghíresebb borai ezeken a vidékeken találhatók.

A Savoie régióban számos híres szőlőültetvény található, amelyek a helyi történelemben merülnek el. A Bauges Regionális Nemzeti Parkban található néhány Franciaország legnevesebb borászata. A túrát egy hozzáértő idegenvezető vezeti, és magában foglalja a fehér Mondeuse szőlőfajta kóstolását. Bár a pincészet csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, mindenképpen érdemes meglátogatni, ha errefelé utazik.

A Languedoc régió a Földközi-tenger partján található, és Franciaország legrégebbi szőlőültetvényeinek ad otthont. Occitanie közigazgatási régió része, és számos borászat található itt. A Roussillon régió az édes szeszezett borairól ismert. Érdemes Párizsból egynapos kirándulást tenni a Champagne régióba. A legjobbakat egy borászat meglátogatásával találhatja meg.

A Pirenees Orientales-ban található Bordeaux régió a világ legjobb borászatainak ad otthont. Bordeaux városa tökéletes hely arra, hogy meglátogassa ezeket a rangos borászatokat. Ha luxusnyaralásra vágyik, Franciaország legjobb birtokai közül választhat. Ezeken a híres francia borászatokon exkluzív borkóstolós nyaralásokat is élvezhet. Kedd esténként élőzenét élvezhet, ami remek alkalom a Domaine Cazes meglátogatására.

További francia borok itt: https://borkorzo.hu/francia-borok

Kapcsolódó cikkek

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

Franciaország leghíresebb szőlőültetvényei

A déli régiókban inkább vörösborokat, míg az északiakban fehérborokat készítenek.