Fürdőkben gazdag borvidék - irány Egerszalók!

Eger és környékének egyik különlegessége a fürdők és a borok terén, hogy egymás mellett él a tradíció, valamint az innováció.
Fürdőkben gazdag borvidék - irány Egerszalók!

Eger és környékének egyik különlegessége a fürdők és a borok terén, hogy egymás mellett él a tradíció, valamint az innováció.

Magyarország egyik legpatinásabb borvidéke Egerben és a környékén található. Az történelmi egri borvidék több mint ezer éves múltra tekinthet vissza. A cuvée-k számítanak a terület legismertebb borainak. Itt egyszerre van jelen a hagyományok ápolása és az újítás. Előbbire jó példát jelent a közismert Egri Bikavér, utóbbira pedig az Egri Csillag nevű fehér cuvée, amit tíz évvel ezelőtt készítettek el először, de már most óriási népszerűségnek örvend.

Eger mellett a borvidék része Demjén és Egerszalók is. A három település neve nemcsak a borok, hanem a fürdők kedvelőinek is ismerősen csenghet. Ami érdekes, hogy a fürdőknél ugyanúgy párhuzamosan van jelen a tradíció és az újítás, mint a boroknál. Az Eger, Egerszalók, Demjén háromszögben az ország legrégebbi és legújabb fürdői is megtalálhatók.

A legrégibb kapcsán meg kell említenünk az egri törökfürdőt, ami igazi ritkaság. A török hódoltság idején közel száz fürdő működött a megszállt területen. Mára ebből mindössze öt maradt fenn és ezen belül csak az egyik – az egri – található Budapesten kívül.

A műemlék törökfürdő mellett azonban olyan termálfürdőket is találhatunk a környéken, amelyeket az elmúlt néhány évben nyitottak meg. Ezek közé tartozik a Demjénben működő barlangfürdő, vagy a szintén ebben a kisközségben lévő Demjéni Termáltó.

Valamilyen szinten középutat képvisel az egerszalóki Saliris Resort fürdőkomplexum. A településen nagy múltja van a fürdőzésnek, hiszen az 1960-as években találtak termálvizet. Klasszikus fürdő azonban nem épült, viszont az elfolyó termálvizet hamar felfedezték maguknak először a környékbeliek, majd szinte országszerte ismertté vált az egerszalóki „vadfürdő”. Itt évtizedeken át a lecsorgó termálvízben, illetve kis kezdetleges betonmedencékben fürödtek az emberek. Ennek vetett véget az ország egyik legnagyobb fürdő- és szállodakomplexumának, a Saliris Resortnak a felépítése.

Ugyanakkor gondoltak a klasszikus gyógyfürdők kedvelőire is, így jött létre a „fürdőmonstrum” mellett a régi időket idéző Nosztalgia Strandfürdő, ahol szabadtéri medencékben lehet fürdeni, akár késő estig.

A lényeg az, hogy Eger környékén a borturizmus és a termálfürdőzés kedvelői egyszerre megtalálhatják a számításukat. A bor és a fürdők kapcsolata olykor még egyes szálláshelyeken is megjelenik, elég csak az Egerszalókon működő Villa Cuvée-re gondolni. Itt a szállás belső berendezésben is visszaköszön a boros tematika. A belsőépítészeti megoldásainak köszönhetően az egerszalóki szálláshely szinte a régi borospincék hangulatát idézi, természetesen modern köntösben.

Kapcsolódó cikkek

Esküvő és lakodalom egy helyen

Esküvő és lakodalom egy helyen

A kastély esküvő helyszín azért is tökéletes, mert itt egy helyen tarthatjátok meg a ceremóniát, a lakodalmat, de még szállást is tudnak biztosítani.

Úticél: Sárospatak - látnivalók, nevezetességek - Sárospataki vár, Megyer-hegyi Tengerszem, Pizza del Fiore, sárospataki étterem ajánló

Úticél: Sárospatak

Ezeket a helyeket ajánljuk, ha Sárospatak az úticélod.

Magyarország csodás tájai

Fedezd fel Magyarország csodás tájait!

A cikkben Magyarország néhány csodás táját mutatjuk be.